Kirjaudu:


Valitse kaupunki

SYKETTÄ Kuopio

Rekisteröidy tästä!

Aamu käyntiin tuorepuurolla – Katso Heidin helpon lempparin ohje!

Kirjoitettu: 25.4.2016 10:28


Aloittelijan opas tuorepuuroihin


Ryhmäliikuntatunneiltamme tuttu Heidi on paitsi pirtsakka liikunnanohjaaja, niin myös tuorepuuroihin hurahtanut ravitsemustieteilijä. Tuorepuuro on ollut viime aikoina melko trendikäs aamiaisvalinta, ainakin mikäli blogimaailmaa on uskominen. Se on hyvän makunsa lisäksi äärimmäisen kätevä aamupala, koska se tehdään jo edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin maustumaan – aamulla ei tarvitse kuin nauttia herkullisesta mausta 🙂 Katso alta perusohje puuroon ja Heidin oman suosikin ohje!


Kaurapuuro modernilla twistillä


Kuinka usein tuleekaan syötyä aamupalaksi kaurapuuroa? Terveellisten liukoisten kuitujen ja hitaasti imeytyvien hiilihydraattien myötä täysjyväiset puurohiutaleet tarjoavat energiaa aamu-, väli-, ilta- ja kaikille muillekin paloille.

Puuron ei myöskään tarvitse olla tylsää. Vaikka itse voisinkin syödä veteen keitettyä suolatonta puuroa ihan tyytyväisenä, ymmärrän kyllä ettei se ehkä ole jokaiselle ihan mieluinen juttu. Pienellä muokkaamisella puurosta saa kuitenkin monenlaisia makuelämyksiä. Käytetty neste, kypsennys, marjat/hedelmät, kuitu- ja proteiinilisät sekä erilaiset lisuketilpehöörit luovat lukemattomia erilaisia makuyhdistelmiä. Tällä kertaa ajattelin esitellä teille simppelin ja toimivan kaavan tuorepuurokokeilujen pohjalle sekä reseptin omaan lempparipuurooni!


Tuorepuuron palikkamalli


Tällä kaavalla on helppo kehitellä erilaisia variaatioita tuorepuuroista. Kaurahiutaleet ovat helpoin valinta, mutta tuorepuuron valmistus onnistuu mainiosti myös tattari- tai riisihiutaleista! Banaani on hedelmistä helpoin, mutta yhtä hyvin voi käyttää esimerkiksi omena-, mango- tai päärynäsosetta. Nesteenä voi käyttää erilaisia kasvimaitoja, normimaitoa, mehua, kahvia tai miksailla edellä mainituista omat sekoituksensa.


Tilpehöörit ovat puuron sielu!


Sitten päästään parhaaseen osaan: Tilpehööreihin! Nyt saat oikeasti käyttää luovuutta: minkälaista puuroherkkua sinun tekisi mieli juuri tänään? Voit hyödyntää joko klassisia makuyhdistelmiä tai lähteä leikittelemään. Olisiko tänään omppu-kanelipuuro vai kenties suklaa-chili?

Tilpehöörien ryhmään kuuluvat siis muun muassa mausteet, kuten kaneli, kardemumma, chili/cayenne, inkivääri, piparkakkumauste, marja- ja kaakaojauheet… Lisämaun ohessa tilpehöörit tuovat myös rakennetta. Ripaus tai kaksi rouskuteltavia pähkinöitä tai siemeniä, tahmeita taateleita tai kirpeitä karpaloita tuovat oman tärkeän lisänsä tuorepuuroon. Puuroseokseen lisättävien raaka-aineiden lisäksi tilpehöörien määritelmään kuuluvat olennaisena osana puuron päälle ripoteltavat ainekset. Maapähkinävoi, pähkinät tai mantelijauhe, marjat ja marjajauheet, kaakaonibsit tai tumma suklaa, hedelmät tuoreena tai kuivattuna… Puuronpäällisissä voit unohtaa sievistelyn, sillä more is always more!

Tilpehöörit luovat puurolle sielun, joten älä skippaa niitä!


Maukas startti tuorepuurojen maailmaan


Seuraavaksi olisi luvassa mun lemppareimman tuorepuuron resepti. Tässä puurossa maistuvat makea banaani ja mausteinen kaneli, suutuntumaa tuovat chiasiemenet! Maku on myös ihanan kaurainen, sillä kaurahiutaleiden lisäksi puurossa on käytetty nesteenä kauramaitoa. Jos et ole aiemmin hirveästi testaillut tuorepuuroja, niin tämä resepti on helppo ja taatusti maukas startti!

Tuorepuuroissa vain mielikuvitus on rajana!

-Heidi

P.s. Teksti on julkaistu aikaisemmin hieman muokattuna blogissani osoitteessa http://thisismycupofcoffee.blogspot.fi/ – tervetuloa etsimään lisää ruokavinkkejä sieltä!





Kommentoi